Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Öt bűnös élvezet Stallone életművéből

2021. július 23. - Lazók György

stallone-title2.jpg

Attól kezdve, hogy egyre határozottabban tette le a voksát az agyat kevéssé megdolgozó akciófilmek mellett úgy vált Sylvester Stallone az ítészek pofozózsákjává. Ha a kritikákat összesítő Rotten Tomatoes adataiból indulunk ki, könnyen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy egyik szemetet csinálta a másik után. A szapultak között viszont a magyar közönség részéről a mai napig kedvelt vagy egyenesen imádott filmeket találhatunk. Persze néhol, például az Oscar esetében a kiváló szinkron is besegített a kultuszhoz! Stallone azért nem egyszer lőtt tényleg keményen mellé, de még a legtöbbet szidott és oltárit bukott filmjei között is akadnak megunhatatlan darabok. Az meglehet, hogy nem a komplexitásukkal hódítanak és lepattan róluk a mestermű jelző, de szórakoztatóak! A bűnös élvezetük nem feltétlenül abból fakad, hogy annyira rosszak, hogy már jók, bár olykor még a hibáik is bájos hibák. Stallone megadta a közönségének, amire vágyott. Az, hogy helyenként túltolta a brutalitást vagy a betétdalokat a stílusa része volt. Lehetne sorolni hosszan a támadható pontjaikat, de egy hosszú nap végén inkább hátradőlünk és élvezzük ezeket a filmeket!     

 

Kobra (1986)

stallone-1.jpg

Ez volt az első film, melyet Stallone a Cannon stúdió mögött álló párossal forgatott. A Golan-Globus duó nindzsafilmekkel, valamint kőkemény Bronson- és Chuck Norris-mozikkal alapozta meg a hírnevét és ez az akció-thriller is egy volt a próbálkozásik közül, hogy magasabb ligába lépjenek. Határokat nem ismerő B-filmes ízlésük találkozott az izomhősök királyi trónjára pályázó Stallone egójával, melyből ősrobbanásként hasonlatosan létrejött a vész esetén bevetett Kobretti nyomozó. A szuperzsaru, aki Piszkos Harry, Rambo és Batman csodálatos elegyét alkotja. Ma már nyílt titok, hogy a filmet valójában nem George P. Cosmatos, hanem Stallone rendezte, aki akkori nejét, Brigitte Nielsent is magával cipelte a produkcióba. A történet egy sorozatgyilkos utáni nyomozásból egy szekta elleni totális háborúba torkollik. A forgatókönyvet maga szállító Stallone miközben Kobraként lelkesen gyártja a hullákat és az egysorosokat, egy adag egészséges öniróniáról is tanúbizonyságot tesz. Ez nem árt, mivel a film lubickol az extrém túlzásokban még úgy is, hogy a brutalitás javát kivágták belőle. Szerény 87 perces játékidejével tömény macsótúra. A Kobra lelkesen öleli magához a '80-as évek videóklip esztétikáját és az összes zsarufilmes klisét, amit csak ismer, de mindezt kizárólag azért, hogy a kedvünkre tegyen. Így lett a VHS-kultúra felejthetetlen relikviája.

 

Túl a csúcson (1987)

stallone-2.jpg

Nem maradhatott le a listáról a második eposz se, melyet Stallone a Golan-Globus párossal készített. A rendezői székbe ezúttal maga Menahem Golan ült, aki a Rockyt és A bajnokot mixelte össze a boxot lecserélve a filmvásznon jóval alulprezentáltabb szkanderre. Stallone saját bevallása szerint nem tartotta ezt annyira nyerő koncepciónak, ám Golan minden egyes nemleges válasz után addig emelte a neki szánt gázsi összegét míg igenre váltott. A film nem is oly rég még az imdb-n is a posványba volt pontozva, de az évek során egyre többen jöttek rá, hogy a maga módján szerethető darab. A fia bizalmát visszanyerni próbáló kamionsofőr története bevet annyi érzelmi hatásvadászatot akár egy szappanopera, ám olyan ártatlan szívvel teszi, hogy megússza. A Stallone gyerekét játszó David Mendenhall Arany Málnát kapott alakításáért, ami eleve túlzásnak tűnik, pláne az eredeti mozis szinkronnal, melyben Minárovits Péter emeli a játéka színvonalát. Míg az apa-fiú szál dinamikája remekül működik, a fő attrakciónak szánt szkanderbajnokság kevésbé. A Kobra után megint van egy emlékezetes, bizarr küllemű főgonoszunk, ám a film utolsó felvonásában túl sok lesz már az önkívületi állapotban vicsorgó és hörgő izomkolosszusok látványából. A Túl a csúcsont az egymásba folyó érzelgős betétdalaival együtt, sőt részben pont ezek miatt még mindig lehet ajánlani, szkanderező kamionos apukáknak külön! Egy szép emlékű kor lenyomata, melyben a hátra fordított baseballsapka maga volt a rettenthetetlen üzemmódba kapcsolás.             

 

A specialista (1994)

stallone-3.jpg

A VHS-korszak akcióhősei sokféleképpen próbáltak a felszínen maradni. Stallone miután befürdött a vígjátékokkal egyik ilyen kísérletének részeként a C4-et és a szexet választotta. A specialista a felszínen neo noirnak álcázza magát, de a komolyság máza annyira vékony rajta, hogy az áttetszőbb az Elemi ösztön sikerét újfent meglovagolni igyekvő Sharon Stone ruháinál is. Sztárok, pucérság és robbanások. Ennyi a film, nem mintha panaszkodnék! A halmozódó duplacsavarokkal csupán megmosolyogtató butaságát kihangsúlyozó bosszúsztori egy laza indok, hogy Stallone és Stone egymásra gerjedhessen. Flörtjeik között az előbbi találékonyan repítgeti a rosszfiúkat a levegőbe, az utóbbi pedig legfőbb dolgaként a végzet asszonyaként pózol szépsége csúcsán. Nem túl kifinomult, ám hatékony módja ez a kettőjük kihasználásának. Míg a logika és a racionalitás meggyalázva sírnak a sarokban, a filmet rendező Luis Llosa egymás után szállítja az egyre nagyobb durranásokat, melyek esztétikus kivitelezésében kimerül a tehetsége. Arról, hogy az önnön szexiségébe beleszerelmesedő film ne váljon unalmassá James Woods gondoskodik. Stallone hiába leckéztet meg egy teljesen indokolatlan, de annál poénabb jelenetben egy busznyi huligánt, Woodsnak az is elég a figyelem magára irányítására, ha kinyitja a száját! Mindenkinek beszólogató pszichopataként egymagában a bűnös élvezetek közé soroltatja át a filmet. 

 

Dredd bíró (1995)

stallone-4.jpg

A képregény-adaptációk mostaninál jóval kisebb hullámában jött ki a hírhedten erőszakos Dredd bíró első élőszereplős változata. A néhai Andy Vajna pénzelte akciófilm az alapműhöz való hűségre magasról tett. A kreatív kontrollt magához ragadó Stallone az első adandó alkalommal ledobatja hát magáról a karaktere védjegyének számító sisakot. Az akciósztár attól tarthatott, hogy a közönség nem fogja szeretni, ezért az ő Dreddje emberibbé válik a történet előrehaladtával. Ezt részben úgy próbálják megvalósítani, hogy adnak mellé egy viccesnek szánt havert, akit az eredetileg kiszemelt Joe Pesci helyett sajnos Rob Schneider játszik percről-percre fárasztóbban. Még jó, hogy a szereposztás gazfickókat érintő része korántsem ennyire vészes. Jürgen Prochnow és Armand Assante szórakoztatóan túljátsszák vázlatos karaktereiket. Az elismerésre méltó látványvilág nyíltan idézi meg a Szárnyas fejvadászt. Korrektek az akciójelenetek, a csúcspontot jelentő siklómotoros üldözésből A klónok támadása is nyúlt. A Dredd bíró adaptációnak pocsék, azonban könnyen emészthető, agyatlan mókaként Rob Schneiderrel súlyosbítva is megüti a szintet. A 2012-es feldolgozáshoz mérten szinte csak negatív kontextusban emlegetik, és tény, hogy a szimplán Dredd címre keresztelt verzióval nincs egy súlycsoportban, de, aki egy Stallone-féle régimódi zúzást vár, azt nem éri csalódás.

 

D-Tox (2002)

stallone-5.jpg

Az ezredfordulón döglegyek kezdtek gyülekezni Stallone karrierje körül. A legrosszabbkor jött hát számára a kezdetektől problémás D-Tox. Nem elég, hogy az egyik fontos producer lelépett, a rosszul sikerült tesztvetítések után újraforgatásra küldték a filmet. A stúdiónak végül annyira nem maradt bizalma a kész műben, hogy minden támogatás nélkül hagyta kimúlni. Az Agatha Christietől csórt alapfelállás pedig ütős: egy rakás zsaru egy világtól elzárt detoxikáló intézetben összegyűlik, egyikük azonban nem az, akinek mondja magát és egyenként elkezdi levadászni az ott rekedteket. A film megsínylette, hogy szétszedték majd újra összerakták, de a problémák zöme az elejére korlátozódik. A történet és a magvalósítás itt egyaránt másodvonalbeli, azután viszont, hogy megérkezünk a fő helyszínre, a D-Tox kezdi összeszedni magát. A Tudom mit tettél tavaly nyáron sikeréből érkező Jim Gillespiebe szorult annyi direktori talentum, hogy megteremtse a kellő atmoszférát. A rendezőben dolgozó slasher rutin és a számolatlanul bedobott jobbnál-jobb karakterszínész feledteti a lyukakat a sztorin meg az elkapkodott váltásokat. Azért, hogy ne lehessen fejre megmondani ki a gyilkos, bőven akadt köztük, aki közismert arról, hogy rosszfiúkat szokott játszani. Nem mintha olyan nehéz lenne a készítők előtt járni akár több lépéssel is, de a film ettől függetlenül sokkal élvezhetőbb annál, hogy megérdemelje azt, ahogy a stúdió elbánt vele.      

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1816635074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hogi 2021.07.23. 09:28:13

nekem csak az Oscar! vagy az ide nem fér be? :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.07.23. 09:55:43

@hogi: Amerikában bűnös élvezetnek számít. A filmet rendező John Landistől is azt olvastam, bánja, hogy nem Al Pacinoval csinálta inkább meg. Nálunk remake mivolta ellenére vitán felüli klasszikus, az egyedüli bűn, hogy még DVD-n se adták ki!

midnight coder 2021.07.23. 16:26:14

Ezek a filmek minden túlzásaikkal együtt is hihetõbbek mint a mai girl power-es faszságok.

Egy Hun Hunniából 2021.07.23. 16:31:23

Ha akkor léteztek volna a mai kvóták, akkor Rob Schneider helyett Eddy Murphy-t paszírozzák be viccesfiúnak.
A kvótaentitás (kissebbségi/nő/stb) óta egyre gagyibbak(ha visszafogottan fogalmazok!) a filmek. (Ghostbusters woman version =:-O MIVAN!?)

Örömhernyó 2021.07.23. 16:44:53

@Egy Hun Hunniából: Rob Schneider megfelel a kvótáknak két szempontból is.
Apja zsidó. Anyja filippínó. Ma is bármilyen kvótafilmbe bekerülhetne.
Rob Schneider az egyik első, jelentős népszerűségre szert tett ázsiai-amerikai komikus és színész. Eddy Murphy pedig egy világsztár volt már akkor, az egyik legtehetségesebb stand-up komikus volt.

@midnight coder: Hozzátenném, hogy a Dredd bíróról Magyarországon szerintem senki se tudta, hogy képregény adaptáció, így aztán semmi csalódást nem okozott azzal, hogy nem hű az eredeti képregényhez.

Én például a régi Batman filmeken és a nagyon régi Superman filmeken kívül nem láttam egy szuperhősös filmet se. Egyszerűen annyira nem érdekelneky hogy torrenten töltöttem le egyet se.

Andriska07 2021.07.23. 18:12:40

Basszus, amikor a Dredd bíró ment, fényévekre voltunk még a fikázós internetes korszaktól, még a legszarabb filmekkel kapcsolaltban is meg tudtuk győzni egymást és magunkat. Ez valahol a Baljós Árnyakkal ért véget, mert az már tényleg megnyitotta a védhetetlen kategóriát.
Viszont a Dredd bíró, az tényleg akkora fos volt, hogy semmi értelme nem volt mit védeni rajta, miután kijöttünk a moziból. a Legjobb alakítást toronymagasan az a bizonyos ABC-robot nyújtotta. (remélem jól emlékszem a nevére)

AlexAston 2021.07.23. 19:29:39

A Dredd bíró szerintem értékelhetetlen ZS kategóriás f@szság.
Az Oscar viszont hiába remake, zseniális.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.07.23. 21:22:22

Remek poszt, bloggertárs, gratulálok.

Az Oscar valóban zseniális (egyetértek @AlexAston: ) és vicces (ahogy mondod, a szinkron vastagon benne van abban, hogy Magyarországon ez ütött), a posztban szereplő filmek kritikája pedig teljesen ül, objektív, jut a rossznak, jut a jónak, szépen egyensúlyban van, nincs mit hozzátenni.
És azért jusson valami az öreg izomembernek a végére, mert valóban lehet "egyszernézhetőnek" titulálni egyes filmjeit (többet, mint amit nem), de megdolgozott az amerikai álomért (pénz, siker, csillogás, hírnév), és amikor a családjára néz, valószínűleg nem boldogtalan:

index.hu/mindekozben/poszt/2021/07/22/sylvester-stallone-lanyai-voros-szonyeg/

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.07.23. 22:18:39

@zord íjász: Köszönöm!

@Andriska07: Tényleg más időket élünk, habár a Dredd bíró nem kapott sok szeretetet se régen, se most. Én még apámmal néztem meg egy olyan moziban, ami nem sokkal később le is húzta a rolót. Emlékszem, hogy kb. mi voltunk az egyedüliek a közönségből, akik nevettünk a poénokon.

mate10 2021.07.24. 03:33:06

Fuggo Jatszamat hogy lehet kihagyni egy ilyen listabol? Az Oscarrol nem is beszelve, ami magyarorszagon a mai napig szinte kultikus film.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2021.07.24. 03:48:08

A Túl A Csúcson nálam hatalmas kedvenc, Sly önmagához képest meglepően jól játszik benne. A Gáti/Rajhona-féle második szinkronja szerintem sokkal jobb az elsőnél. Pár éve a Vasököl elég pofátlanul nyúlt belőle :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.07.24. 07:38:05

@mate10: Az Oscar és a Cliffhanger szerintem nem illenek ide, sokkal inkább egy best of-válogatásba.

@joeperry: Gáti a legjobb, viszont a srácot szinkronizáló Halasi Dániel gyilkolja a filmet. Minárovits Péter játéka annyival élőbb, hogy mellette Halasi nekem egy betanított robotnak hangzik. Kránitz Lajos, mint Bivaly Hurley az eredeti szinkronban szintén utolérhetetlen. Melis Gábor se volt rossz a tévés változatban, már amennyire rémlik. Őszintén szólva az ő alakítása nem nagyon maradt meg bennem.

para_noir 2021.07.24. 10:32:07

Ezek mind jó filmek, kivéve a D-Tox, ami egy igazolhatatlan förtelem, minden ízében a legrosszabb zs-kategória, a mai napig emlékszem, hogy ki voltam akadva tőle. A Dredd viszont tök szórakoztató, abszolút mókás darab, teljesen hibátlan gagyi, ma is szívesen megnézem bármikor.

Bobellino 2021.07.24. 21:42:16

Örültem volna a Pusztító megemlítésének ami mai szemmel nézve is egy parádés akciófilm.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2021.07.24. 22:07:39

@Bobellino: Azt nem mondom, hogy a Pusztító nem bűnös élvezet; de szerintem az pont megkapta a maga öt perc hírnevét. Stallone még a gombotverős arcade verzióban is szerepelt.

Csaba Turbucz 2021.08.02. 11:21:30

Szia. Kár, hogy egyre kevesebb cikkek vannak. Január óta ez a második. Pedig olyan jó írások vannak itt.

Csaba Turbucz 2021.08.02. 11:28:00

"Az ezredfordulón döglegyek kezdtek gyülekezni Stallone karrierje körül." 5 perce röhögök ezen a beszóláson

Csaba Turbucz 2021.08.02. 11:30:17

@mate10: mert az nem bűnös élvezet hanem all time akció film.

Csaba Turbucz 2021.08.02. 11:33:31

@Lazók György: nekem jobban adja Melis Gábor. Azt tudtad, hogy a Terminátor 2 felovasója is Melis Gábor volt?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.08.02. 22:23:34

@Csaba Turbucz: A helyzet az, hogy a facebook több más bloghoz hasonlóan az enyémet is letiltotta még januárban egy szabályváltozásra hivatkozva. Eszerint kéretlen tartalomnak minősül megosztani bármit erről a címről. Ezért nem frissítettem az oldalt egészen mostanáig. Talán sovány indoknak tűnhet, de a lelkesedésemnek ez a kiszúrás elég kemény gyomros volt pont a legrosszabbkor. Azt jól esik látni, hogy te és mások továbbra is kitartotok a blog mellett! Nem tudom, hogy mi lesz az oldallal a jövőben, de igyekszem a következő cikket még a tél beállta előtt elkövetni!

Melis Gábortól elsőre mindig Az oroszlánkirály ugrik be, de most, hogy így mondod, előttem van a hangja a Terminátor 2 főcíme alatt.

Csaba Turbucz 2021.08.09. 00:16:20

@Lazók György: bocsi de nem értem. A Facebooknak mi köze van a te blogodhoz, egy bloghoz? Ezek mindenbe bele ütik az orrukat??

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.08.10. 09:18:13

@Csaba Turbucz: Hivatalosan azt hiszem az álhírterjesztèsek miatt történt ez a vàltozàs. Ez mèg rendben is volna, de ahogy csinàljàk az minden csak nem korrekt. A Moviecops is linkelte a saját cikkét a hivatalos facebook oldalán és ezért letiltották őket. Próbàlkoztak még egy darabig, de vègül nemrég bedobta az oldal sajnos a törölközőt.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.08.14. 21:23:01

@Csaba Turbucz: Júli 14-én bejelentették, hogy ennyi volt a Moviecopsnak. A Dűne egyre inkább èrdekel. A rendező előző sci-fieivel pedig nem vagyok teljesen kibékülve, de a szereposztás meg az előzetesek làttàn kezd elkapni a hype.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.09.08. 18:28:31

@Csaba Turbucz: Az Index néha meg szokott lepni azzal, hogy kirakják egy régebbi posztomat. A szinkron baklövéses cikk kétszer kikerült már az első alkalom óta minden előjel nélkül, de A profi címlapra kerüléséről most küldtek értesítést.
süti beállítások módosítása