Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Moziajánló: Nincs idő meghalni (2021)

2021. október 02. - Lazók György

time-title_1.jpg

Daniel Craig egy mázlista. Különleges helyzetből kezdhette el karrierjét James Bond szmokingjába bújva és úgy is fejezhette be. Első filmje, a Casino Royale az alapjairól indította újra a szériát, most pedig példátlan módon lezáró epizódot is kap. Az, hogy a Nincs idő meghalni a 25. Bond-film a várttal ellentétben korántsem lett meghatározó, ami nem is baj. A sorozatot istápoló Barbara Broccoli és Michael G. Wilson okultak a Halj meg máskor! fiaskójából és elejét vették, hogy a filmet maga alá temesse a megfelelési kényszer. Produkciójuk nem próbál minden áron a valaha volt legnagyobb Bond-kaland lenni, épp ellenkezőleg. Egy jóval személyesebb tónust ütnek meg vele, ami illeszkedik ahhoz az újító szemlélethez, mellyel elindították a Craig-érát. Egy korszakot, ahol Bond folyamatosan kereste a saját identitását hol jobban, hol kevésbé támaszkodva a múltra, kétkedve abban mit követel a jelen, és teljes homályban azt illetően, hogy merre tartson a jövőben.

Újfent megkísérelték, hogy a film közvetlen folytatása legyen az előző résznek. A Quantum csendjében az események közepébe rántottak, a néző pedig csak kapkodhatta a fejét miként próbálta felvenni újra a cselekmény fonalát. Ezúttal lassabban építkeznek, azonban gyenge alapokra. A Spectre félresikerültsége a vele magát kényszerűségből szorosan összekötő új részre kegyetlenül megbosszulja magát. A rendezést is magára vállaló Cary Joji Fukunagának és írótársainak Bond átgondolatlanul visszahozott ősellenségét és egy ritka halovány, mégis a nagy szerelemmé kinevezett Bond-lányt kellett izgalmassá gyúrnia. A 007-es ügynök előzőleg ugye otthagyta a kémbizniszt, immáron a harmadik alkalommal, amivel Daniel Craig lett a munkáját legjobban utáló James Bond a filmtörténetben. Az önkéntes nyugdíjazás a nála közel húsz évvel fiatalabb csaj oldalán se csupa idill és l'amour. Bond érzi, hogy Madeleine (Léa Seydoux) valamit titkol előle. Nem kell sok, hogy a konfliktus szó szerint berobbanjon. Bondot a Spectre árnyéka követi, szerelmét pedig egy ennél is veszélyesebb alak, aki bosszút kíván állni a terrorszervezeten csavaros tervébe mindkettejüket bevonva.

time-1_1.jpg

A múltat le kell zárni - mondják el nagyon sokszor, hogy a filmet csak fél füllel hallgató vécés néni is feltétlen megértse. Ellentmondásos gondolat ez egy sorozatban, mely még mindig annyira kötődik saját örökségéhez, hogy anélkül létezni is képtelen. Mindjárt a kezdésben megkapjuk a nosztalgiakezelést ezüst Aston Martinnal, kütyükkel és utalásokkal az Őfelsége titkosszolgálatábanra, melynek jelentősége csak később nyeri el az értelmét. Nem mintha panaszkodnék a fan service miatt, mert akkor kel végre életre a Nincs idő meghalni, amikor hagyják, hogy csak egy laza Bond-film legyen. Szép és jó, hogy a 007-es lelkére is szánnak időt, mégis az érzelmes percekben nehéz nem arra gondolni, mennyire hiányzik az, amikor ezekkel a filmekkel simán csak szórakoztatni akartak. Arra nagyon büszkék Broccoliék, hogy ez a Bond egy érdesebb, de sebezhető emberi lény, ám nem a lelkéért szerettük őt, hanem, mert ő volt a világ legmenőbb kéme. A Craig-éra igyekezett rétegeket pakolni rá, mivel az ma már illetlen, hogy Bond azért fektesse meg egyik bombázót a másik után mert jó neki. Nem, ő ezt azért teszi mert sérült. Hát hogyne!

Joggal lehetett tartani tőle, hogy a MeToo-mozgalom fenyegető szele James Bondot is utoléri, ha nem is a fejét, de a golyóit követelve. Mikor kiderült, hogy a sztori szerint távollétében egy fekete csajjal pótolták őt, az internet konzervatívabb szekciója egy emberként kezdte előre temetni a filmet. Felesleges volt. Ha valamivel tisztában vannak a készítők, akkor azzal, hogy nem Bondon keresztül kell megnyerni a harcot a női egyenjogúságért. Bedobják ugyan csalinak, hogy aztán olyan ijedten rántsák ki, mintha Sean Connery szelleme személyesen pofozta volna helyre az agyukat! Nem tudom kinek köszönhető, talán épp a forgatókönyv kicsinosítására felvett Phoebe Waller-Bridgenek, de az érzékennyé vált női témát könnyed iróniával kezelik. Szigorúan véve megúszós taktika ez a javából, ami visszavezet ahhoz, hogy akármennyire is kapálóznak az új felé, mint fuldokló a mentőöv után, ahhoz túlságosan be vannak rezelve, hogy elkötelezzék magukat a totális innováció mellett. Ana de Armas és Lashana Lynch lövöldözhetnek kedvükre és jó, hogy ezért cserébe még Bond ágyába se kell bebújniuk, de ennél többet is kezdhettek volna velük! 

time-2_2.jpg

Ha két szóban kellene összefoglalni mind a filmet, mind az egész újraindított Craig-érát, akkor azzal sommáznám, hogy majdnem sikerült. De tényleg, meglepően közel jártak ahhoz, hogy véghezvigyék a szándékukat, csakhogy a kivitelezésbe ordas hibák csúsztak! Daniel Craig tette meg a sikerért a legtöbbet. Amilyen nehéz volt elfogadni őt, épp annyira lehetetlen lett elválasztani Bondtól. A maga képére formálta és hozzá is adott. Nem ő tehet róla, hogy a részről-részre kapott karakterívét a hirtelen irányváltások úgy megtépázták mintha a Beugró című rögtönzős műsor váltólázában vett volna részt. Az első két filmben még kezdő ügynök volt, hogy a Skyfallban a semmiből félig kiégett profiként térjen vissza. A Quantumból Spectre lett, mivel felszabadultak a jogok és gyorsan azt is el akarták hitetni velünk, hogy titokban végig ez a szervezet mozgatta a szálakat. Közben visszahozták Moneypennyt, a kütyüfelelős Q-t, lett egy régi-új főnök, vagyis múlt és jelen látszólag kezdett egybesimulni, hogy aztán ismét felüsse a fejét, hogy nincs irányvonal, amit követnének.

Ebből a vadul rotyogó üstből, amibe össze-vissza dobták bele a hozzávalókat, kellett Cary Joji Fukunagának minden igényt kielégítő levest főznie. Az, hogy az újrakezdésre fűzte fel a történetet egész okos volt. James Bond meg a család egy olyan dolog, amit korábban csak abban a vonatkozásban vizsgáltak, hogy halottak, most viszont emberünknek egy nagyon is élő famíliát kell megvédenie. Kár, hogy hiába terpeszkedik a film 163 bőséges percen szét, arra mégse jut idő, hogy néhány vázlatosan felvetett gondolatnál és poros műfaji sablonnal tovább jussunk. Halálosan komoly fejjel képesek megjátszani olyan fordulatokat, amik mellé már húsz éve is idézőjeleket próbáltak rajzolni azok, akiknek volt bőr a képükön élni velük. Bosszú a régi haver halála miatt? Pipa. Mentőakció az elrabolt szerettekért? Pipa. Mindebből adódóan a film egy érdektelen, tucatszor megélt lezárásba torkollik, aminek az egyetlen eredeti része is vitatható módon lett megoldva.

time-3_2.jpg

Az agyament ötletként Bond rokonává tett terrorvezér volt tán a Spectre leggyengébb láncszeme. Az itt alig pár percre feltűnő, Hannibal Lectert imitáló Blofeld a látványosan felvezetett kihallgatási jelenetben kész csodaként működni kezd. Inkább az írók, mint a továbbra is tévelygő-túlzó Christoph Waltz szerepformálása dicsérhető azért, hogy a Bond iránt érzett fortyogó gyűlölete tapinthatóvá válik legalább egy rövid időre. Az őt váltó Rami Malek kiigazíthatta volna, amit Blofelddel elszúrtak, csakhogy elfelejtették megírni a szerepét! Lehet abban bíztak, hogy ő majd jelenlétével elvégzi a munkát helyettük, azonban a kívül-belül torz Lyutsifer Safinként a legtöbb, ami telik tőle, hogy ijesztően gúvassza a szemét. Pedig kezdetben még érdekes lehetőségeket sejtet, hogy aztán olyan zavarosan váltson a szokásos világuralmi terveket dédelgető főgonoszba, amit olybá tűnik maga a színész se vesz be. Safin nem egy méltó ellenfél. Azzal, hogy mégis neki jut a kitüntetés, hogy megcselekedje, amibe nála sokkal kiemelkedőbb Bond-gazemberek sora belebukott, a film tökön lövi magát.

Most pedig el kell spoilereznem a folytatás jól titkolt végső csavarját: Bondot bizony kinyírják a Nincs idő meghalniban! Megölni egy ikonikus mozihőst kényes művelet. Ha nem a kellő tisztelettel és műgonddal viszik véghez a remélt drámai hatás helyett dühödt csalódottságot vált ki. Ahogy itt kivitelezik még azt sem. Először is nincs veszteségérzet, ha egyszer már most tudjuk, hogy Bond (egy másik színész megformálásában) garantáltan visszatér! Ami marad az egy hamis, patikamérlegen kimért, átlátszó érzelmi manipuláció. Daniel Craig Bondjának sírba rakása nagyratörő elképzelés volt, ami a megfelelő kezekben állakat ejtett volna le. Ehhez viszont jó előre eldöntve fel kellett volna építeni az ide vezető utat kezdve az első Craig-filmmel, nem pedig az utsó pillanatban gondolni egyet és otrombán lökdösni a karaktert a mesterkélten kimódolt végzete felé. A szintén lehangolóan zárt Őfelsége titkosszolgálatában visszaidézésével nosztalgiaködbe burkolva dörgölik az orrunk alá, amit éreznünk kellene, ezzel viszont pont, hogy kiölik a búcsúból a valódi érzelmeket.

time-4_1.jpg

A Craig-éra hullámzó színvonalával eleve hátrányból indultak, hogy filmjeik egy szép egységet alkossanak, de azt a javukra kell írni, hogy az idő előrehaladtával a hibáik egy részéből Broccoliék tanultak. A Nincs idő meghalni lehetetlen vállalása volt, hogy tragikus csúcspontba rendezze a rebootot, ami még az útja közepén is bizonytalanságot mutatott azt illetően, hogy merre tart. Ha erős női karakterekkel nem is, de szórakoztatóakkal színezni tudta a hagyományosan férfiközpontú franchise-t. Önmagában értékelve határozottan jobb film, mint a Spectre, a maga módján mégis ugyanolyan elhibázott folytatás. Böszme lyukak rondítják a történetet, főgonosza pedig még egy Marvel-moziba is kevés lenne. A zenét szerző Hans Zimmer az, aki becsülettel teszi a dolgát. Nem úgy a CGI-ért felelősök. Fukunaga próbálkozik vizuálisan és tartalmilag is magasra tenni a lécet, ám mindkét téren meg-megbotlik. Nem mellesleg az akciójelenetekkel Bond-mércével mérve túlnyomó részt csupán a közepes szintet hozza. Azt már sose tudjuk meg, hogy mi lett volna, ha Danny Boyle kezében hagyják a rendezést. Nála lehet nem fogyott volna ki a kraft a filmből a végső leszámolás előtt és az érvágásra buzdítóan szörnyű Billie Eilish-daltól is mentesültünk volna.

(A Westendben a vetítés minősége újfent kritikán aluli volt! Aki jót akar, kerülje azt a mozit!)        

ÉRTÉKELÉS: 60%   

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr2216706418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó G. Ádám 2021.10.06. 17:02:30

Gusztustalan CGI-aranyfényben ábrázolt hősi, giccses halál, ahogy Steven Spielberg és Michael Bay elképzelik. És jó páran azt mondják erre, hogy szép. Valószínűleg a közönség ezen hányada csak azt vette észre, hogy SPOILER!!! Bond meghal és ez mekkora durranás SPOILER!!!, de abba már bele sem gondolnak, hogyan. Igaz, szerintem, akik így gondolkodnak, azok életükben nem láttak még szépséget nüanszokkal kifejező filmet és alighanem a Halálos iramban 7. "last ride"-ját tartják a gyönyörűség csimborasszójának.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.10.06. 21:13:32

@Szabó G. Ádám: Fura, mert vizuálisan Fukunaga kompetens rendező benyomását kelti, mégis van pár annyira mű és gagyi CGI-használat a filmben, amit nem tudtam hová tenni.

ArriMédesz 2021.10.06. 23:49:44

@Szabó G. Ádám:

a semmitérő kisember nem tudja mi a hősi halál, azt sem mi a szépség, ugye szabó g ádám? az ostoba lenéző attitűd is passé, a halálos iramban a maga műfajában semmiben sem rosszabb, mint a középszerű dogman, de hát neked elég silány ízlésed van, amit műmájer szövegeléssel próbálsz elfedni, de hát kológ a lóláb, ugye szabó g. ádám?

Szabó G. Ádám 2021.10.07. 08:25:45

@Lazók György: Fukunaga kapcsán azt se feledd, hogy a Sin Nombre óta (az egyetlen remek filmje) láthatóan ragaszkodik a giccshez és a True Detective első évada (készítsétek a köveket, élükön ArriMédesszel :D), valamint a Beasts of No Nation óta megint nem bírta ki, hogy az olcsó manipuláció eszközeihez nyúljon.

Szabó G. Ádám 2021.10.07. 08:50:22

@ArriMédesz: Bemásolom ide is, csak hogy mindenki maga vonja le rólad a konzekvenciát.

""Kedves Geci Zoltán,
látom, felbaszta az agyad az írásom, te szánalmas abortuszmaradék. Bár folytál volna le a kanapén, miután kilövelltél apádból. Látszik, hogy tele vagy frusztrációval. Azt hiszem, jó irányba haladunk a cikksorozatunkkal, ha az ilyen ütnivaló gyökerekből előhozzuk az állatot. Bizony, bizony, ez is csak azt mutatja, hogy van abban valami, amit pezdegetünk. Na menj, kapd be keresztbe a munkaeszközt, te utolsó, büdös, mocskos tahó.
ja, és most letiltalak a kankós kurva anyádba, hogy azt a gusztustalan pondró pofádat se lássam többé itt, te szánalmas patkány"

2015. november 6., 02. 31.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2021.10.07. 08:53:31

@Szabó G. Ádám: A True Detective vége nekem akkora csalódás volt, hogy eszembe nem volt újranézni az elmúlt hét évben. Ennyi idő távlatából leginkább a két főszereplő elsőrangú alakítása meg az dereng, hogy milyen jól épül fel a sztori nagyjából az ügy "hamis megoldásáig". Bevallom, hogy mást nem láttam a rendezőtől. Egy hang bennem azt mondta, hogy jobb, ha mind a Hontalan fenevadakat, mind A mániákust elkerülöm. Azt olvastam, hogy a Bondba, a True Detectivebe és A mániákusba is befejezett forgatókönyv nélkül vágott bele, ami az előbbi kettőnél határozottan nyomot hagyott.

Szabó G. Ádám 2021.10.07. 08:58:27

@Lazók György: Nem, nem, haladj csak az életművével, helyesebben térj vissza a forráshoz, a már említett 2009-es Sin Nombréhez. Latin-amerikai gyerekek utazásáról szóló gengszterdráma, ha még nem láttál hasonlót, tegyél vele egy próbát, mert ha esetleg még távol is állna tőled, legalább más lesz.

"A True Detective vége nekem akkora csalódás volt, hogy eszembe nem volt újranézni az elmúlt hét évben."

Keblemre. Iszonyatosan giccesnek tartom azt a megoldást is, vagyis megint nem a "Mi?"-nek, hanem a "Hogyan?"-nak kellene számítania bármilyen filmben.

A befejezetlen szkriptekről nem tudtam, de persze, mondasz valamit, viszont az 2018. szeptembere, vagyis a Danny Boyle-t váltó Fukunaga szerződtetése óta világos, hogy csak kutyafuttában ültették be a rendezői székbe. Van valami midcultos csávó, oszt' jóvan', gondolták Broccoliék.

ArriMédesz 2021.10.07. 11:55:26

@Szabó G. Ádám:

Tehát egyik helyen azt írod hogy évek múlva járok utánad csak azért mert reagáltam egy régi kommentedre, itt meg fiktív levelet tulajdonítasz nekem, hát ennyire telik, te kis patkány? Látom, betalált, szabó g. ádám:)))

Szabó G. Ádám 2021.10.07. 18:22:41

@ArriMédesz: Nem igazán értem, mi értelme volt a nevem kapcsán előhozni a Dogmant, majd úgy a nevemen szólítanod, hogy előtte sohasem találkoztunk és számomra vadidegen vagy (hacsak pár éve meg nem sértettelek és ezt azóta sem tudod lenyelni). Úgy gondolom, ez meglehetősen zavaros, sőt, unintelligens hozzáállás. Az említett címet/ cikket régebben írtam és bocs, de ha nem is évek, hosszabb idő eltelhetett, de ez még végképp nem magyarázza az ellenem irányuló, láthatóan személyes, összefüggéstelen dühösködésen alapuló indulataidat.

Sajnálom, de tényleg nem értelek sem téged, sem a viselkedésedet, bevallom, nem is szeretném. Nyugodtan légy ironikus vagy gondolj, amit szeretnél, a továbbiakban nincs miről beszélnünk. Viszlát.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.03.09. 05:01:57

Nekem tetszett ez a film, örülök, hogy jó filmmel búcsúzott Craig.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.03.09. 09:58:44

@scal: Még senkinek se sikerült szerintem igazán jó filmmel búcsúznia a szereptől, de az biztos, hogy köszöntek el színészek ennél gyengébb Bond-filmmel is.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.03.09. 16:56:35

@Lazók György: én nagyon úgy ültem neki, hogy szar lesz, mert mindenki ezt mondta, és így vártam hogy mikor lesz szar, aztán egyszer cska vége lett :D Mondjuk nekem a kedvencem az Őfelsége titkosszolgálatában de már mikor megnéztem az volt a top 20 éve is, és most mindenféle Youtuber is azt kezdte kihozni a top1 bond filmnek, és ebben annyi utalás volt arra a filmre, hogy lehet emiatt megbocsátottam a hibáit de a spectre után valami sokkal rosszabbra számítottam. Lehet újranézem a specttrét is, mert mintha megfmagyarázott volna ez a film abban értelmetlen dolgokat.

És szerintem tele volt nagyon jó akciójelenetekkel, pl az amikoir lövik a kocsit, Bond meg így vár, és tépelődik, és aztán széátbasz mindenkit, vagy az az erdőbeli írtás, nekem ezek mind nagyon bejöttek. Nekem Rami Malekkel se volt bajom, még mindig Chrisoph Waltz megjelenése volt a mélypont.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.03.09. 16:57:41

Ja és egy tipp, a Duna plázáig mássz el legközelebb, és a kutya nem fog soha zavarni, 10 perces kitérő, de a Westend meg az Aréna, és a Sugár is ilyne no go zóna lett már nálam.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.03.09. 18:07:10

@scal: Nem a tömeggel van a bajom, hanem elsősorban a vásznak állapotával. Egyes termekben olyan szintű beleégések vannak, hogy tiszta ákombákom az egész. Legközelebb a Duna Plaza lesz a célpont, bár az is Cinema City így nem várok sokkal jobbat.

Kyria 2022.05.16. 22:40:06

Utáltam Daniel Craig-et. Az első pillanattól, nekem Ő sohasem volt Bond. A Skyfall volt az egyetlen az érában, ami elment, köszönet és hála Javier Bardem-nek.
Sajnos nem látom a méltó utódot sem, Tom Hardy túl sötét, Elba kiöregedett, Cavilltól Isten ments, annyira tehetségtelen, Marsden túl királyfis, bár Ő még talán. Erős alakítással elvinné a show-t. Kíváncsi leszek mindenesetre, ki lesz a befutó, talán egy új arccal járnának a legjobban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.05.17. 06:28:22

@Kyria: A pletykált színészek közül én se hiszem, hogy bárki befutó lehetne, de előbb amúgy is azt kellene eldönteniük, hogy mit akarnak kezdeni magával a franchise-zal. Ha megint a trendeket követik akkor ebből is filmes univerzum lesz kiegészítő sorozatokkal (például M ifjú éveiről vagy az MI6 többi ügynökéről) meg effélékkel. Most, hogy az Amazon is érdekelt, csak valószínűbb, hogy ez lesz az irány.
süti beállítások módosítása