Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Villámkritika: Rohammentő (2022)

2022. május 16. - Lazók György

ambulance-1.jpg

Michael Bay egy végletes eset. Mesterien rendez akciójelenetet, ugyanakkor szégyentelenül használja újra korábbi alkotásai snittjeit. Túltolt stílusa röhej és csodálat tárgyát egyaránt képezte. Jellemzően mikor kezdene megszépülni a róla kialakult kép belerondít egy szerencsétlen húzással. A nyár szenzációjává kinőtt Armageddont követte a szétcikizett Pearl Harbor, a kultikus Pain & Gaint egy újabb gagyi Transformers-folytatás. Azt, hogy Bay kókler-e vagy zseni nem segít eldönteni legújabb szélesvásznú zúzása, a Rohammentő, mely magán viseli mindazt, amit a rendezőben szeretni és utálni lehet. Az egyetlen mondatban összefoglalható sztori szerint két bűntárs egy Szemtől szemben módjára félresikerült bankrablás után egy mentőautóval próbál kereket oldani. Jake Gyllenhaal játssza az őrültet, a még nála is nehezebben kimondható névvel rendelkező Yahya Abdul-Mateen II pedig a családja érdekében rossz útra tévedt katonát. Azért, hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, míg ők ketten az üldözőikkel bajlódnak, egy mentőslány segítségével még egy sérült zsarut is igyekeznek életben tartani, hogy a viszkető ujjú kommandósok ki ne lőjék őket.

A film egyetlen nagy eszeveszett hajsza. Bay amilyen hamar lehet, rátér az akcióra, hogy azzal foglalkozhasson, amiben a legjobb. Mivel nem volt annyi pénze, hogy lerombolhassa Los Angelest, extrém mozgékony drónkameráival és bevált robbantócsapatával akarja elérni, hogy a Rohammentő kitűnhessen a számítógépes effektekkel telenyomott produkciók közül. A dicséretes szándék jóvoltából a viszonylag szerény költségvetés dacára a filmje átkozottul látványos, miközben egyszerre hat modernek és klasszikus felfogásúnak. A Rohammentő ezzel együtt se egy jó akciófilm, pedig a műfaj rajongójaként nagyon szerettem volna szeretni. Míg a Bruckheimeres időkben még felcsörgettek egy Tarantinot, hogy javítsa fel a párbeszédeket, netán tömje be a lyukakat a cselekményben, ez itt elmaradt. A tévés Chris Fedak gyengécske forgatókönyve úgy húzza le a filmet, hogy annak esélye sincs a felszínen maradni. Ha valaki megszólal abban nincs köszönet, Bay pedig bajban van mikor épp nem a robbanásokat kell koordinálni, hanem például a színészeit vezetni. Jake Gyllenhaal úgy ripacskodja végig a filmet, hogy azt rossz nézni, ám a mentsvárt jelentő akciójeleneteket is tönkre képes tenni a kaotikus vágás. Bay avítt videóklipes esztétikájának van egy bája, mégis leginkább abból az okból mosolyogtat meg, hogy a rendező még mindig itt tart. A tőle az eltelt évekkel csak távolabb eső mértékletesség híján nem csak a jelenetek nyúlnak el, de az egész film tovább tart, mint kellene. Ez nem az a történet, amit több, mint két órán kellett volna elhúzni. Akadnak ámulatba ejtő pillanatok, a mozgalmasság pedig magával ránthat, mégis néhány pofás felvétel a legtöbb, ami megmarad. Bay a gázba taposást alaposan megtanulta, ám a fékkel még mindig gondjai vannak. Nem a legjobb sofőr egy rohammentőnek. 

ÉRTÉKELÉS: 50%             

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr217832557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó G. Ádám 2022.05.17. 15:44:10

Örülök, hogy visszajöttél, még sok ilyen kritikát, ha van rá mód, szívesen olvasom őket.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.05.17. 18:32:11

@Szabó G. Ádám: Egy ilyen villámkritikára könnyebb időt találni, a masszívabb posztokra már komplikáltabb, de jól esik, hogy van rá igény!

Argus_ 2022.05.18. 20:29:07

Az egyik legjobb akciófilm, amit az elmúlt 3-4 évben láttam. Pörgős, izgalmas, jól felépített és nekem hitelesnek is tűnik. Nagyon élveztem. Alig várom, hogy letölthessem és újranézzem.

Csaba Turbucz 2022.05.19. 22:15:11

Amúgy más de az Álarc neked mennyire tetszett? Van kritika itt?

Csaba Turbucz 2022.05.19. 22:15:50

@Argus_: nekem is bejött. Leginkább az utolsó 30 perc

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.05.20. 05:40:05

@Csaba Turbucz: Amikor kijött az Ál/arc akkor odáig voltam érte. Azóta szelídült a rajongásom, már feltűnnek a kisebb-nagyobb butaságai, de még mindig John Woo legjobb filmjének tartom. Kritikát ide nem írtam róla.

Szabó G. Ádám 2022.05.20. 22:58:37

@Lazók György: Meggyőződésem, hogy az Ál/Arc ostobaságai nyugati szemmel tűnnek annak, ugyanis Woo elég keményen átmentette a jóval melodramatikusabb, de egyúttal költői stílusát a heroic bloodshedekből, vagyis inkább érzésekkel nyűgöz le, nem a logikával (újabb keleti vonás, ld. szecsuáni opera), amit a magam részéről cseppet sem bánok a Moziban, mint audiovizuális kifejezési formában. Ott van még az eleve teátrálisabb keleti stílus, ami nem lesz rosszabb a harsánysága miatt, pláne, ha az Ál/Arc az összes többi amerikai Woo-filmmel ellentétben foglalkozik a drámával és a karakterekkel. Teljesen kiegészítik egymást, ellentétben pl. A felejtés bérével. Ráadásul, ha a hősies vérontásokkal (de említhetném a harcművészeti filmeket is) több rokon vonást mutató spagetti westernek emelkedett stílusát nem szidják, de Woo-ét igen, akkor az elég nagy képmutatás, ezért szerencsésebbnek tartom elismerni mindkettő erényeit.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.05.21. 09:23:59

@Szabó G. Ádám: A film stílusával részemről nincs semmi gond, sőt épp ellenkezőleg. Woo egyénisége nélkül az Ál/arc a felét se érné. A kézjegye az összes amerikai filmje közül itt működött a leginkább, szóval nem hiszem, hogy kulturális okai lennének, hogy az Ál/arc butábbnak tűnik, mint azelőtt.

Csaba Turbucz 2022.05.21. 20:42:48

@Lazók György: nekem ez az arc cserés sztori nem gyere be. Senkinek nem tűnik fel semmi. Csak 2 rendőr tudott erről a szuper biztos eljárásról. Cage emberei csak úgy előkerítik a műtétet elvégző csapatot az éjszaka közepén,akiket aztán szénné égetnek.
Mint akció film nagyon vagány de vannak hibái.

Csaba Turbucz 2022.05.21. 20:47:13

@Lazók György: egyébként a Rohammentő filmje eleji bankrablasa nekem nagyon B kategóriás volt. Alig látni valamit, agyon van vágva, teljesen közeli felvételek.. Nem idézte meg a Heat bankrablását finonam fogalmazva

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.05.21. 22:21:01

@Csaba Turbucz: Igen, nem az akció, hanem a sztori felől közelítve nem nehéz hibákat találni. Ott az előbbi szempontból lenyűgöző szökési jelenet. Régen eszembe se jutott azon agyalni, hogyan jut ki Cage a partra, de most már olcsó csalásnak tűnik, hogy annyival le van tudva, hogy beugrik a vízbe.

A Rohammentőben úgy gondolom Bay előtt a Szemtől szemben lebegett a bankrablásnál, de a jelenet szerintem is csúnyán elvérzik összehasonlításban. Amúgy pont ma kezdtem el nézni Mann mini-sorozatát, a Tokyo Vice-ot. A második résznél tartok, de idáig nagyon kellemes meglepetés. Ajánlom.

Szabó G. Ádám 2022.05.23. 10:11:23

@Lazók György: Pontosan mik a butaságai? Logikai bakik? A sztori? Mert azok sem lennének olyanok, amilyenek és reagálna rájuk (nagyrészt a közösségi média túlzásai miatt, ami az eltelt 25 évben szabályosan bekajáltatta és felnagyíttatta az olvasókkal, hogy az Ál/Arc buta és "hammy", plusz ha eltérsz ezektől a mesterséges kifejezésektől, kiközösítenek) úgy a közönség, ahogy, miszerint ez túlzás, ha el tudnák fogadni, hogy ami a Távol-Keleten elfogadott, az a hollywoodi filmek nézői szerint illogikus. Persze, világos, hogy a nyugat racionalista, a kelet spirituálisabb, de ez nem kellene, hogy kulturális intoleranciával párosuljon az előbbi fél oldaláról.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.05.23. 12:19:27

@Szabó G. Ádám: Ahogy Csabának válaszolva is írtam, leginkább a sztori butaságaira gondoltam. Ezek nekem jobban feltűnnek már, mint régen, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a közösségi médiában mit gondolnak a filmről. Elhiheted, hogy arra magasról teszek! Én is régóta felfigyeltem rá, hogy egyes filmes youtube-erek, mint a Nostalgia Critic igyekeznek nevetségesnek beállítani az Ál/arcot (amellett, hogy bizonyos szinten azért elismerik), de továbbra is azt mondom, hogy ez nem a távol-keleti stílus nyugati befogadásával van összefüggésben. Én úgy látom, hogy a trend az egész érát érinti függetlenül John Woo amerikai munkásságától. Sebaj! Majd, ha akkora divattá válik a '90-es évek iránti nosztalgia amekkorává most a '80-as éveké, úgy fogják a közösségi médiások felmagasztalni ugyanazokat a filmeket, amiket most kigúnyolnak.

Csaba Turbucz 2022.05.25. 00:05:15

@Szabó G. Ádám: ha japán vagy amerikai lennék sem tartanám egy okos akciófilmnek. Szerinted okos film?

Csaba Turbucz 2022.05.25. 18:12:27

@Lazók György: Top Gunt is tudom ajánlani majd

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.05.25. 18:34:51

@Csaba Turbucz: Megpróbálok eljutni rá, de eléggé besűrűsödött a hetem. A Tokyo Vice meg, amit korábban még ajánlottam annyira lerobbant a második felétől, hogy átcsapott a szigorúan elkerülendő kategóriába!

Csaba Turbucz 2022.05.25. 20:26:52

@Csaba Turbucz: hova lett a kommentem többi része?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.05.29. 09:15:07

@Csaba Turbucz: Látom azóta se került elő. Fura, mert, amikor válaszoltam rá még megvolt az egész.

Csaba Turbucz 2022.06.04. 23:06:06

@Lazók György: most jöttem ki róla. Fantasztikus volt

Csaba Turbucz 2022.06.04. 23:13:09

@Lazók György: ez is a te oldalad? Nem is láttam még ezt a blogot

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.06.05. 08:10:39

@Csaba Turbucz: Nem, ez egy régi blog, ahová meghívtak. Egy időben rendszeresen írtam oda. Széthullott, ahogy a szerzők szétszéledtek, de újabban valamelyest feléledt.

hogi 2022.06.07. 11:59:04

egyébként nem csak bay de gyllenhaal karrierje is komoly válságban van, nincs ilyen érzésed? kb már lassan az is megkérdőjeleződik h egyáltalán jó színész e. tavaly abban a dán telefonos remake-ben volt katasztrófa...

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.06.07. 18:44:48

@hogi: Bay kétség kívül túl van a legjobb évein. A Rohammentő kellett volna, hogy legyen az a film, ami segít elfeledtetni az olyan rosszul fogadott filmjeit, mint az utolsó Transformers-rész, de a következő munkája dönti el, hogy mennyire komoly az a válság. Ha ő is összehoz egy olyan kínos és kolosszális bukást, mint a Moonfall akkor le lehet írni. Gyllenhaal se lesz már szupersztár, ám, ha megtalálja egy jobb szerep, nála simán helyrebillenhet az egyensúly. Az meglepett, hogy mennyire túltolta a szerepét a Rohammentőben. Nagyon remélem, hogy ebből nem lesz tendencia, viszont A bűnösben szerintem jól játszott. Leginkább az ő játéka miatt emlékszem egyáltalán arra a filmre.

Csaba Turbucz 2022.06.09. 21:57:07

@Lazók György: szerinted melyik egykoron legendás rendező van még most is toppon? Fincher? Burton? Spielberg? Scorsese?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2022.06.10. 14:23:41

@Csaba Turbucz: A felsoroltak közül szerintem leginkább még Fincher. Burton kiégettségéről külön cikket is írtam. Sajnos nehéz megnevezni bárkit, de Tarantino egy olyan rendező, akinél még mindig érdemes várni, hogy mivel rukkol elő legközelebb. Állítom ezt úgy, hogy nem voltam épp oda a Volt egyszer egy Hollywoodért.
süti beállítások módosítása