Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek a polcról

Filmek a polcról

Mission: Impossible - Leszámolás: első rész (2023)

2023. július 16. - Lazók György

mis7-1.jpg

Számos okra visszavezették, hogy mi a baj a mai akciófilmekkel. Hollywood kreatív válsága és a férfihősök kiherélése csak néhány ezek közül. A problémát hosszan és mélyen lehetne elemezni, de a veleje egyszerűen megfogalmazható: rohadt kevesen maradtak, akik értenek a filmkészítéshez. Közéjük tartozik Tom Cruise, akit előszeretettel neveznek újabban az utolsó mozisztárnak. Cruise a '90-es évek óta felügyeli a Mission: Impossible franchise életét, mely akkor talált igazán magára mikor Christopher McQuarrie átvette a stafétát. Legelőször még csupán név nélkül pofozta át a 2011-es Fantom protokoll forgatókönyvét, ám azóta elsőszámú kormányosává vált a szériának írói, produceri és rendezői minőségben. Most, hogy a szuperhősök, sőt maga Indiana Jones se jelent garanciát a sikerre, a Mission: Impossible legújabb része az, ami reménysugarat hoz Hollywood elsötétült egére?

Anélkül, hogy csökkenteni akarnám a folytatás érdemeit, úgy mondanám, hogy ez inkább a vakok közt a félszemű esete. A franchise hetedik darabja semmilyen szempontból nem nevezhető csúcspontnak. A legjobb kémfilm még mindig az első rész, McQuarrie rendezései közül pedig továbbra is a Titkos nemzet viszi a prímet. A lélegzetállító kaszkadőrmutatványok terén se kapunk új etalont. A körbeharsogott motoros ugrás már csak a beiktatott trükkfelvételek miatt sincs egy szinten Cruise korábban elkövetett őrültségeivel. Hát akkor mégis mitől van az, hogy a Leszámolás alcímű folytatás azon ritka filmek közé tartozik, amit érdemes moziban megnézni? A szimpla igazság ugyanaz, ami korábban felmerült: hozzáértéssel van összerakva. Cruise és McQuarrie olyan jól összedolgoznak, hogy ez a rész is bejáratott gépezet módjára szállítja, amit ezektől a filmektől elvárunk. És bizony sokat várunk! Végletes elkötelezettsége folytán a páros már hosszú ideje a Mission: Impossible-epizódokkal kel és fekszik. Az útjukba nem állhat holmi világjárvány. A shownak tovább kell mennie és ha rajtuk múlik nem is áll le míg Tom Cruise járni képes. 

mis7-2.jpg

Az előzetesek ezt csalafintán nem leplezték le, de igen hamar kiderül, hogy a főszereplők legfőbb ellensége most nem egy ember, hanem egy Entitásnak nevezett öntudatra ébredt program. Szóval most már egyenesen a Skynet ellen harcolnak, ami egy olyan túlzás, amit meglepően könnyű lenyelni. Nem érződik a földtől elrugaszkodott irtózatos baromságnak, mint a Halálos iramban-filmek húzásai, viszont az alkotók félelme, hogy netán hülyének nézik őket miatta, ahhoz vezetett, hogy egyfolytában magyarázgatnak. A párbeszédek egyébként is hajlamosak átcsapni expozícióba, ahol már nem úgy érződik, hogy beszélgetnek a karakterek, hanem kizárólag nekünk vezetik le, hogy mi zajlik bennük és a történetben. Néha már csak egy hajszál választja el őket attól, hogy Lord Helmet módjára a kamera felé sandítva nekünk szegezzék a kérdést: na, felfogtátok?!

A kémfilmek hagyományainak a jegyében hőseink megint egy MacGuffint hajszolnak. Az eszköz most egy kulcs két fele, amivel elvileg irányítani lehet az elszabadult komputerprogramot. A III. rész legendásan nevetséges Nyúllábjánál ez valamivel jobban ki van dolgozva, de kevés agymunkával is egyből kiviláglik, hogy a kulcs és az Entitás létének egyedüli funkciója, hogy egy kellően magas téttel ruházza fel a filmet, amivel eljátszogathatnak. A logika jégmezeje így is repedezik alattuk rendesen, de olyan ügyesen zsonglőrködnek az akciókkal meg az új és régi szereplőkkel, hogy inkább utólag visszagondolva tűnik fel, hogy a sztorijuk nem csak sovány, hanem lyukakkal terhes. Az azért a film közben is szöget üthet az ember fejébe, hogy, ha az Entitásnak ekkora a hatalma és minden lehetséges kimenetelt előre lát, miért él vele ennyire ritkán és minek a túlkomplikált terv, amikor csak annyi dolga lenne, hogy kiiktassa Cruise rettenthetetlen Ethan Huntját. Nem különben zavaros és önellentmondó az IMF-ügynökség újsütetű háttere. Bár a III. részben még irodájuk is volt, most úgy tesznek mintha csak egy suttogva kimondható, misztikus szervezet lenne, ami második esélyt kínál a megtévedt embereknek.

mis7-3.jpg

Az elmúlt részekben a maga feje után menő szuperkém köré szerveződött néhány állandó csapattárs. Benji (Simon Pegg), Ilsa (Rebecca Ferguson) és Luther (Ving Rhames) a sorozat elmaradhatatlan résztvevői lettek, ám a Leszámolásban az alkotók régi kellékekként tekintenek rájuk. Használják őket, amikor szükség van rájuk, a terep viszont már inkább az új lányé. Hayley Atwell meg is hálálja a figyelmet. Tolvajként szexi és csintalan, újdonsült kémként pedig bájosan ügyetlenkedő és érzelemmel teli. Atwell jó úton van afelé, hogy ne csak a Marvel-filmek Peggy Cartereként emlékezzenek rá. Ezzel eljött egy bekezdésnyi idő a spoilerezésre. Atwell felemelkedésének a levét ugyanis Rebecca Ferguson issza meg. Az első megjelenésétől annyira nyilvánvaló, hogy szegény Ilsát ki fogják nyírni, hogy McQuarrie-nek be kell vetnie a szakértelmét. Tudja, hogy tudjuk, így nem csak rájátszik a dologra, de a szemétláda ugyanazt teszi, amit az első részt rendező Brian De Palma az Aki legyőzte Al Caponét során. Célzatosan egyre jobban és jobban megkedvelteti szereplőjét, hogy aztán annál fájóbban ölhesse meg. Régóta érett már, hogy valakit hidegre tegyenek, aki közel áll Hunthoz. Az majd a készülőben lévő második részre derül ki, mennyire volt jó ötlet pont Ilsát.

mis7-4.jpg

A gonoszok frontján Esai Morales és A galaxis őrzői folytatásaiból ismerős Pom Klementieff karizmatikusságukkal többet hoznak ki vázlatos szerepükből, mint elsőre gondolnánk. Az utóbbinak pedig még szövege se nagyon van, mégis emlékezni lehet rá a film után. Az első részből visszahozott Henry Czerny nem sok vizet zavar, még nála is kevesebbet Cary Elwes. A gyakran egybites gonosztevők eljátszására kárhoztatott Shea Whigham az, aki limitált lehetőségei dacára a legszórakoztatóbb Hunt üldözőjeként. Élek a gyanúval, hogy a Leszámolás akciójeleneteit előbb találták ki, mint az azokat összekötő történetet. McQuarrie és Cruise nem múló élvezettel mélyesztik beléjük a fogaikat. Parádésan kombinálgatják a feszültséget és a humort. Tom Cruise az öniróniát se nélkülözve futkározza át a filmet. Az arcára nem ül ki, de látni rajta egy hatalmas belső mosolyt. A Mission: Impossible - Leszámolás első része a vackokkal kiéheztetett moziközönséget maradéktalanul kiszolgálja. Akadnak szépséghibák, amikről a motorháztető alá kukkantva nem lehet nem tudomást venni, de aligha vesszük a fáradtságot kritikus vizslatásra mikor egy 163 perces filmet nézünk, ami valahogy mégis rövidnek tűnik. Nincs cliffhanger a végén, csupán a lezárás marad el, ám Ethan Hunt visszatérését kínzóbb pillanatnyilag kivárni James Bondénál.

ÉRTÉKELÉS: 80%                        

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5418167865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.24. 09:17:06

A legfrissebb, legaktuálisabb old school akciófilm ami csak lehet. Az a bond ami vin diesel szeretne lenni, sőt amilyen craig szeretne!
Cruise az utolsó akciósztár. Simán lekörözi az összes fiatalt, sajnos nem nagyon vannak ilyenek, mint ő volt, van, lesz. 2.5 óra, de nem igazán tudom mit vágnék ki... A reptér, Róma, velence összességében hosszú, de kerek akció mind. És a második film is tuti lesz ilyen hosszú...
Rohadjon meg a mátrix2. Sőt, igazából a Birodalom visszavág... Milyen hülye dolog már ez, hogy kettévágnak egy sztorit?!
Oda jutottunk, hogy én, aki a 90 perces filmek híve követelem vissza a 2 órás filmeket, mert ez az új trend, hogy 2.5 óra egy film első fele ez szörnyű!

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2023.07.24. 10:36:39

@doggfather: Az, hogy szinte senki se tud két óra alá szorítani egy akciófilmet nekem is az agyamra megy. Sajnos átkozottul ritka, amikor az eposzi hosszúság tényleg indokolt. Ez is egy elrettentő betegséggé vált a modern filmkészítésben. Minden baljós előjel ellenére például gondolkoztam, hogy megnézem az új Indiana Jonest, de amikor kiderült, hogy 154 perces, magamban azt mondtam, hogy kösz nem!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.31. 15:04:39

@Lazók György: ugye?

90 perc fölött majdnem mind csak önfelszpás...

Csaba Turbucz 2023.08.27. 09:11:53

@Lazók György: akkor a Szemtől szemben sem a te filmed? Ne legyetek puhák.

Csaba Turbucz 2023.08.27. 09:14:42

@doggfather: 90 perc?? Hagyjuk már. Én meg azokat a filmeket utálom. Vígjátékoknál még oké. Mire belelendül egy izgalmas történet vége filmnek nem soká. Kellenek az ilyen kolosszus filmek függetlenül attól, hogy ez az új rész nekem nem tetszett annyira, de nem a hossza miatt.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2023.08.28. 10:04:17

@Csaba Turbucz: Ki beszélt itt a vitán felül klasszikus Szemtől szembenről? Én a mai filmkészítésben eluralkodó indokolatlan hosszúság ellen keltem ki. Azzal nem értek egyet doggfatherrel, hogy 90 perc fölött majdnem minden önfelszopás, de 120 felé menni tényleg csak jó indokkal lehet. Az utolsó James Bond rész is már 163 perces lett, és nem lett jobb tőle a film. Most már annak örülni kell, ha egy olyan szimpla koncepciójú akciófilm is, mint A gyilkos járat csak pár perccel lépi túl a két órát, de inkább az a jellemző, hogy egyre szálnak el a hosszúságok. Még az olyan hót primitív franchise-ok darabjai is, mint a Halálos iramban. Mindenki csak próbál rákontrázni a másikra azt gondolván, hogy az eposzi hosszúság eposzt is teremt, a streaming szolgáltatók meg hagyják, mivel több perc az több tartalom.

Csaba Turbucz 2023.08.29. 00:32:12

@Lazók György: engem a 90 perces filmek zavarnak. Ha van tartalom és történés semmi gond a 160 perces filmekkel. Ott a tavalyi Batman. 181 perces. Egy full darkos, nyomasztó film bzki. Nincs benne CGI cirkusz, CGI verekedés mégis úgy elrepült a film mint a huzat. Mert van cselekmény. Nem a filmek hosszával van gond hanem a hulladék forgatókönyvekkel. Csak divat primadonnáskodni.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2023.08.29. 06:22:08

@Csaba Turbucz: Szerintem az új Batman is lehetett volna vagy fél órával rövidebb. Például, ha nem arra mennek rá, hogy előkészítsék a jövőbeli folytatásokat és a Pingvin-sorozatot. Bárcsak megelégedtek volna azzal, hogy a film önmagában megállja a helyét.
süti beállítások módosítása